Thomas Bracewell kupił farmę (Plocks Farm) ponad 50 lat temu, która była przeznaczona do hodowli żywego inwentarza i upraw rolnych. Kiedy Roger, syn Toma, pracował na farmie zdał sobie sprawę, że nie może nadal uprawiać zboża bez zapewnienia sobie odpowiedniego rynku zbytu; coś trzeba było zrobić, aby 5 pracowników mogło być nadal zatrudnionych. 

W 1992 r. Roger zakupił wytłaczarkę napędzaną traktorem, aby przetwarzać rodzinne zboże na proste jedzenie dla psów. Biznes znacznie się rozwinął przez ostatnie 25 lat. GA Pet Food Partners jest nadal firmą rodzinną z Rogerem u steru i teraz już trzecie pokolenie rodziny Bracewell jest aktywnie zaangażowane w odnoszenie sukcesów przez GA w przyszłości, współpracując z 350 członkami personelu w dwóch zakładach GA w hrabstwie Lancashire.

1992

GA zaczęła przetwarzać pszenicę uprawianą na farmie dzięki wytłaczarce do suchych produktów napędzanej traktorem w zaadaptowanym do tego celu budynku na owce. GA używała traktora przez 3 miesiące, po czym zainstalowano silnik elektryczny.

1995

GA zakupiła swoją pierwszą wytłaczarkę do produktów mokrych model X165 od Wenger Inc., co zainicjowało długą i owocną współpracę z Wenger Inc. ze Stanów Zjednoczonych.

1998

Instalacja wytłaczarki dwuślimakowej Wenger TX144

2000

Firma otworzyła nowy zakład produkcyjny z wytłaczarką jednoślimakową Wenger 185 Optima. Suche produkty były pakowane przez automatyczne taśmy pakownicze Cetek 400 i 700.

Dzięki ciągłym inwestycjom w firmę, GA odniosła ogromny sukces.GA produkuje teraz 500 różnych rodzajów przetworzonej suchej karmy, jedzenie dla psów i kotów oraz małych zwierząt, które sprzedaje 350 różnym klientom.

2007

GA zostało jako pierwsze akredytowane przez BRC notą A. Zostały zainstalowane specjalne kuchnie do mięsa, aby sprostać napływającym zamówieniom na świeże mięso

2011

GA skonsolidowało przechowywanie końcowego produktu z 5 odrębnych magazynach w 1 centrum dystrybucji o powierzchni 18580.6 mkw. W R2 w Chorley. Dzięki temu rozwinął się specjalistyczny obiekt, który jest w stanie przechowywać końcowy produkt i puste opakowania w w pełni zautomatyzowanym magazynie, gdzie końcowy produkt jest zestawiany i wysyłany, aby sprostać dokładnym zapotrzebowaniom klienta. Operuje on 24 godziny na dobę, 7 dni w tygodniu.

2012

GA zakupiła maszynę Wenger Thermal Twin 3630, która jest w stanie połączyć duże ilości świeżego mięsa z suchą karmą dla zwierząt domowych wysokiej jakości bez użycia mączki mięsnej.

Zwiększono również powierzchnię lodówek do przechowywania świeżego mięsa.

2014

Otwarcie nowego Laboratorium Mikrobiologicznego, w celu uniknięcia zagrożenia Salmonellą, E. coli i Campylobacter. Powstał proces Freshtrusion™

2015

GA zainstaluje sortownik optyczny do wizualnej inspekcji ciastek przy użyciu kombinacji 3 laserów i kamery o dużej rozdzielczości.