W GA zainstalowano ostatnio nową linię produkcyjną (w naszym systemie produkcyjnym zwaną linią D) z dwuślimakową wytłaczarką Wenger TT3630 Thermal Twin.

Wytłaczarka Wenger TT3630 Thermal Twin jest inna niż wszystkie inne wytłaczarki pod względem kształtu, możliwości i wydajności oraz idealnie harmonizuje się z urządzeniem wstępnego przygotowania.

Składniki są delikatnie mieszane w urządzeniu wstępnego przygotowania przez dwa niezależne od siebie wałki, co pozwala, aby para została ‘wtłoczona’ w produkt. Strumienice parowe ustawione pod kątem w cylindrze wytłaczarki, skierowane w kierunku przepływu materiału razem z unikalnym profilem ślimaka, pozwalają parze wmieszać się w produkt.

To oznacza, że TT3630 może wykorzystać do czterech razy więcej energii cieplnej i połowę do jednej czwartej więcej energii mechanicznej, niż inne wytłaczarki dwuślimakowe. Mniejsze zużycie energii mechanicznej oznacza mniej agresywny proces gotowania w porównaniu do bardziej tradycyjnych wytłaczarek. To pomaga zachować w karmie lekkostrawne białka jak również naturalne witaminy i minerały i nadal będą one w 90% ugotowane.

Ten nowo - opatentowany proces oznacza, że węglowodany, takie jak ziemniaki, czy ryż mogą być przetworzone bez kleistości uprzednio doświadczanej w innych wytłaczarkach. Skrobie mogą zostać w pełni ugotowane bez utraty właściwości funkcjonalnych i organoleptycznych. Jednak najbardziej ekscytującą perspektywą jest produkcja suchej karmy i przysmaków z zawartością do 70% świeżego mięsa.

Proces gotowania jest zakończony unikalnym 2 – etapowym suszeniem, co pozwala na usunięcie wysokiego poziomu wilgotności z High Fresh Meat Kibbles (ciastek ze świeżego mięsa), po czym system powlekania próżniowego zapewnia niespotykaną spójność podczas nakładania tłuszczów i olejów po wytłoczeniu.

To wszystko oznacza, że GA jest najnowocześniejszym obiektem na świecie produkującym suchą karmę dla zwierząt domowych Super Premium.